Studentenreisproduct

Studenten OV
Wanneer je gaat studeren, is dat vaak in een andere stad. Als student heb je wellicht nog geen auto en fietsen kan behoorlijk ver zijn. Zeker wanneer het regent zit je misschien veel liever in de bus, tram, metro of trein.

Dankzij de studenten OV van DUO wordt reizen met het openbaar vervoer een stuk gemakkelijker. Je hebt als mbo-, hbo- en wo-student namelijk recht op het studentenreisproduct. Dit is onderdeel van je studiefinanciering en het stelt je in staat om gratis of met korting te reizen met het openbaar vervoer.

Hoe werkt een studentenreisproduct?

Het studentenreisproduct zorgt ervoor dat studenten zorgeloos kunnen reizen tussen hun woning, opleiding, werk, stage, ouderlijk huis enzovoort. Je vraagt dit aan bij DUO. Je hebt hiervoor alleen een ov-chipkaart nodig, waaraan je het studentenreisproduct koppelt. Vervolgens reis je met korting op bepaalde trajecten of zelfs helemaal gratis door heel Nederland. Wanneer je je opleiding netjes afrondt binnen de vastgestelde periode, wordt het studentenreisproduct in de meeste gevallen omgezet in een gift, maar dat hoeft niet altijd. Lees je vooraf goed in, zodat je weet wat je te wachten staat.

Door gebruik te maken van het studenten-OV ga je een lening van € 95,51 per maand aan. Als je binnen 10 jaar jouw diploma haalt dan zal de lening worden kwijt gescholden. MBO 1 en 2 studenten mogen altijd gratis gebruik maken van het studenten-OV.

Wanneer heb ik recht op een studenten OV?

Wanneer heb ik hier recht op? Je hebt recht op het studentenreisproduct wanneer je een voltijdopleiding doet op het mbo, hbo of aan de universiteit, zelfs als je nog geen 18 jaar bent. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het alsnog mogelijk om er aanspraak op te maken. De nationaliteitsvoorwaarden die gelden voor studiefinanciering, gelden ook voor het studentenreisproduct. Het is niet mogelijk om het studentenreisproduct te ontvangen wanneer je een deeltijdopleiding of BBL-opleiding doet, maar wel wanneer je een deeltijd hbo of universitaire opleiding doet.

Hoe lang heb ik als mbo-student recht op een studenten OV?

Het verschilt per opleiding hoe lang je recht hebt op het studentenreisproduct. Het is namelijk een onderdeel van de studiefinanciering. Op mbo 1 en 2 niveau krijg je het studentenreisproduct zolang je ingeschreven blijft op een van deze niveaus. Wanneer je een opleiding op mbo 3, 4 doet heb je 7 jaar de tijd. Alleen wanneer je al eerder studiefinanciering of het studentenreisproduct hebt ontvangen voor een andere opleiding op mbo 3 of 4 gaan het aantal maanden daarvoor van de totale 7 jaar af.

Hoelang heb ik als hbo of universitair student recht op een studenten OV?

Op hbo- of wo niveau heb je vijf jaar de tijd om je studiefinanciering en het studentenreisproduct op te nemen. Deze jaren gaan in vanaf de maand dat je voor het eerst studiefinanciering of het studentenreisproduct krijgt. Wanneer je opleiding langer dan vier jaar duurt kan het zijn dat je meer dan vijf jaar recht krijgt op het studentenreisproduct. Maak je tijdens je studietijd een overstap van mbo naar hbo, dan krijg je voor het hbo een nieuwe periode om studiefinanciering en het studentenreisproduct op te nemen. Heb je eerder een opleiding gevolgd waarbij je deze rechten ook had, dan gaan die maanden af van de totale periode. Het is altijd mogelijk om in Mijn DUO terug te zien hoeveel maanden je er nog recht op hebt.

Studenten OV aanvragen

Heb je een persoonlijke ov-chipkaart in je bezit? Dan kun je via DUO het studentenreisproduct aanvragen. Daar geef je direct aan of je de voorkeur geeft aan een week- of weekendabonnement. Een weekabonnement wordt automatisch geselecteerd, maar je kunt dus ook gratis omschakelen naar een weekendabonnement. Wanneer je mbo doet moet je 18 jaar zijn voor studiefinanciering, maar je kunt wel vóór je 18e jaar al het studentenreisproduct aanvragen via Mijn DUO. Doe je een hbo- of wo-opleiding, dan kun je studiefinanciering aanvragen. Ook als je alleen het studentenreisproduct wilt activeren.

Studentenreisproduct en vakantie

Je wilt natuurlijk weten hoe het geregelt is met het studenten OV in de vakantie. Als je lekker wilt genieten in je welverdiende vakantie en een festival wilt bezoeken of eens een andere stad wilt bezichtigen mag je dan gratis reizen met het OV in de vakantie? Het ligt eraan welk type studenteisproduct je hebt, er is namelijk een verschil tussen het week- en weekendabonnement.

De zomervakantie loopt voor het studenten OV van 16 juli 04.00 uur tot 16 augustus 04.00 uur.

Weekabonnement
Als je een weekabonnement hebt dan mag je in de zomervakantie op saldo reizen met korting.

Weekendabonnement
Indien je in het bezit bent van een weekendabonnement dan mag je:

  • gratis reizen van vrijdag 12.00 tot maandagochtend 04.00 uur
  • op saldo reizen met korting op maandag vanaf 04.00, dinsdag t/m donderdag vanaf 09.00 en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur
  • voltarief reizen op dinsdag t/m vrijdag voor 9.00 uur ’s ochtends

De kortingen gelden niet voor het nachtnet van bus-, tram- en metrovervoerders.

Studenten OV stopzetten

Met het studentenreisproduct reis je als student binnen Nederland met alle treinen van NS International, maar niet met de Thalys. Reis je met een Intercity Direct, dan geldt er een toeslag. Daarnaast is het studentenreisproduct niet geldig op bussen, trams en metro vervoerders die ‘s nachts rijden. Heb je geen recht meer op het studentenreisproduct, dan is het belangrijk om dit stop te zetten. Dit moet je zelf doen, want het gebeurt niet automatisch. Reis je toch op je studentenreisproduct, terwijl je er geen recht meer op hebt? Dan riskeer je in het begin een boete vanaf 75 euro per halve kalendermaand, wat vervolgens oploopt tot 150 euro per halve kalendermaand.